Bokslutskommuniké och rapport för fjärde kvartalet 2016

Fjärde kvartalet 2016

 • Omsättningen uppgick till 198,4 MSEK (126,8 MSEK), en ökning med 56 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 85,9 MSEK (43,7 MSEK), en ökning med 96 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 86,0 MSEK (44,2 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 68,1 MSEK (34,9 MSEK).
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 90,6 MSEK (38,3 MSEK), och kassaflöde från investeringsverksamheten uppgick till -58,8 MSEK (-69,0 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 246,9 MSEK (159,8 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 0,65 SEK (0,33 SEK) per aktie.
 • Intäkterna för fjärde kvartalet 2016 är framförallt hänförliga till Cities: Skylines, Stellaris, Hearts of Iron IV, Europa Universalis IV, och Tyranny.

Helåret

 • Omsättningen uppgick till 653,7 MSEK (604,1 MSEK), en ökning med 8 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 308,0 MSEK (241,7 MSEK), en ökning med 27 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 308,6 MSEK (242,0 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 240,4 MSEK (188,8 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 2,28 SEK (1,79 SEK) per aktie.
 • Styrelsen föreslår en utdelning om 1,00 SEK (0,67 SEK) per aktie för räkenskapsåret 2016.

Väsentliga händelser i fjärde kvartalet

 • Det nya spelet Tyranny, utvecklat av Obsidian Entertainment släpptes 10 november.
 • Fyra expansioner släpptes under perioden; Rights of Man till Europa Universalis IV, Leviathans Story Pack till Stellaris, Together for Victory till Hearts of Iron IV och Natural Disasters till Cities: Skylines.
 • Nedladdningsbart material i form av Cities: Skylines – Stadiums: European Club Pack, i samarbete med fotbollsklubbarna FC Barcelona, Chelsea Football Club, Juventus Football Club och Paris Saint-Germain, släpptes.
 • I samarbete med kinesiska Tencent släpptes Cities: Skylines på Tencents nya Tencent Games Platform den 12 december.
 • Cities: Skylines – Content Creator Pack: High Tech Buildings släpptes, vilket är en fortsättning på samarbetet med communityns spelare i att ta fram betalt nedladdningsbart tilläggsmaterial.
 • Steam Winter Sale startade 22 december och pågick till och med 2 januari.

VD:n har ordet

Starkt avslut på året

Vi har nått årets slut och kan konstatera att vårt fjärde kvartal avslutas på samma sätt som året i stort – med stadigt växande omsättning och vinst jämfört med i fjol.

Steam, som är vår största distributionspartner, släppte i slutet av december en topplista på årets 100 bäst säljande spel. Paradox hade inte mindre än 5 titlar med på listan (Stellaris, Cities: Skylines, Hearts of Iron IV, Europa Universalis IV och Crusader Kings II), ett tydligt tecken på styrkan i vår breda portfölj.

Vi är kassaflödespositiva och har redan i dagsläget en bra kassa, vilket möjliggör stora investeringar, där vi också tittar på intressanta förvärv. Det är dock viktigt att poängtera att pengarna inte bränner i fickan. Det är rätt beslut som gäller både för dagens och morgondagens Paradox.

Sedan börsnoteringen har en av de vanligaste frågorna till mig varit ”när ska du lägga av?”. Som entreprenör och VD för ett bolag vi bygger långsiktigt har jag svårt att förstå frågan. En lämpligare fråga vore “hur planerar ni att skala upp?”. På många sätt har vår resa bara börjat.

Under fjärde kvartalet har vi släppt flera expansioner till våra befintliga titlar. Den 10 november 2016 hade vi även en större spelrelease i form av rollspelet Tyranny. Tyranny är utvecklat av Obsidian Entertainment och spelet har fått ett varmt mottagande av både medier och fans världen över. Vi tror att Tyranny är ett spel där försäljningen kommer att fortsätta under en längre tid, och att det positiva gensvaret kommer att bidra till detta. Precis som med våra andra titlar fortsätter spelet att utvecklas i samspråk med dess community, vilket också bidrar till dess long tail-potential.

Vi släpper kontinuerligt expansioner och nytt innehåll till våra aktiva speltitlar. Under det fjärde kvartalet släppte vi de första större expansionerna till både Stellaris och Hearts of Iron IV.  Stellaris: Leviathans och Hearts of Iron IV: Together for Victory har båda bidragit till en ökad månadsaktivitet i sina respektive spel, samtidigt som utvecklarnas nära dialog och interaktion med communityn har bidragit till ett generellt ökat engagemang för Paradox i våra kanaler.

I november samlade vi hela företaget på fyra dagars konferens, med fokus på att diskutera företagets riktning, sätta våra interna målsättningar och tillsammans definiera den företagskultur vi vill värna om i takt med att vi fortsätter växa. Vi är väldigt nöjda med utfallet av konferensen.

För mig personligen, efter mer än 13 år på bolaget, var det också extra kul att kunna känna igen Paradox DNA bland de som samlats, trots att vi hade många nya personer på plats. En bekräftelse på att vi har rätt team med oss på vägen.

I december samlade vi våra fans för vår årliga Fan Gathering, där vi också premiärsläppte biljetterna till vårens PDXCon. PDXCon har tidigare varit ett årligt pressevent, där vi samlat utvecklare, partners och media för att ge dem en inblick i kommande titlar. År 2017 öppnar vi för första gången upp PDXCon även för allmänheten, och då guldbiljetterna till eventet tog slut nästan omedelbart ser det ut att finnas ett stort intresse att närvara.

2017 ser ut att bli ett minst lika spännande år för oss som 2016. Det kokar av såväl idéer som engagemang och aktivitet i bolagets alla delar. Det vi i nuläget kan nämna är bland annat White Wolf, som nyligen offentliggjort att man licensierat varumärket Werewolf: The Apocalypse för ett större PC och konsolprojekt med Focus Home Interactive som förläggare. Utöver detta arbetar White Wolf med flera små licenseringsprojekt, bl a tre mindre mobilprojekt med olika utvecklare.

Paradox fortsätter som tidigare att titta på nya plattformar och affärsmodeller. Nyligen rekryterade vi branschveteranen Kim Nordström, med ett förflutet som studiochef på King, för att driva vårt arbete på dessa områden.

Jag är av naturen aldrig nöjd utan ser alltid möjligheter att göra mer och bättre. När vi nu gör bokslut för 2016 kan jag konstatera att jag är stolt men också att vi är långt ifrån färdiga. Paradox fortsätter att sikta högt och jobba hårt. Stort tack till er som följer med oss på vår resa.

Fredrik Wester, VD

Presentation av bokslutskommuniké

Tisdagen den 14 februari 2017 kl 12:00 presenteras rapporten av Fredrik Wester och Andras Vajlok via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårt forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/year-end-report-q-a-stream-12-pm-cet-noon.998363/, genom att maila dem till ir@paradoxplaza.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett konto.

För mer information, vänligen kontakta:
Fredrik Wester, VD Paradox Interactive
Andras Vajlok, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxplaza.com
Telefon: 0703-555489

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 14 februari 2017.

News