Bokslutskommuniké och rapport för fjärde kvartalet 2017

Fjärde kvartalet 2017

 • Omsättningen uppgick till 222,4 MSEK (198,4 MSEK), en ökning med 12 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 86,7 MSEK (85,9 MSEK), en ökning med 1 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 86,7 MSEK (86,0 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 68,8 MSEK (68,1 MSEK).
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 139,7 MSEK (90,6 MSEK), och kassaflöde från investeringsverksamheten uppgick till -63,4 MSEK (-58,8 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 320,1 MSEK (246,9 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 0,65 SEK (0,65 SEK) per aktie.
 • Intäkterna för fjärde kvartalet 2017 är framförallt hänförliga till Cities: Skylines, Stellaris, Europa Universalis IV, Hearts of Iron IV och Crusader Kings II.

Helåret 2017

 • Omsättningen uppgick till 813,8 MSEK (653,7 MSEK), en ökning med 24 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 339,8 MSEK (308,0 MSEK), en ökning med 10 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 339,6 MSEK (308,6 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 264,9 MSEK (240,4 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 2,51 SEK (2,28 SEK) per aktie.
 • Styrelsen föreslår en utdelning om 1,00 SEK (1,00 SEK) per aktie för räkenskapsåret 2017.

Väsentliga händelser i fjärde kvartalet 2017

 • Flera expansioner släpptes under perioden; Green Cities till Cities: Skylines, Cradle of Civilization till Europa universalis IV, Jade Dragon till Crusader Kings II och Snowfall till Cities: Skylines Console.
 • Steam Winter Sale startade 21 december och pågick till och med 4 januari.

VD:n har ordet

Nu tar vi sats inför 2020

De senaste två åren har vi på Paradox gradvis ökat våra investeringar. När vi nu tar sats inför 2020 kan vi se att investeringarna är större än någonsin. Vi gör just nu större och bättre produktioner än vad vi har gjort tidigare och har igång fler parallella produktioner, samtidigt som vi har högre kvalitetskrav ställda på oss. Ett exempel på detta är att spelarna förväntar sig att våra spelserier är långsiktiga och har hög återspelbarhet.

För att kunna möta kraven har vi därmed varit tvungna att utöka organisationen i förväg, så att vi kan förbereda oss för de satsningar som kommer framöver. Det gör att vi kommer att få lägre marginaler på kort sikt, men på lång sikt kan vi se en hög tillväxtkurva – även om inte alla spel skulle nå maximal potential.

När vi utökar organisationen är det också viktigt att säkerställa att vi har rätt personer på rätt plats i olika nyckeluppdrag. Där gäller det att matcha en persons kompetens, personliga styrkor och motivation med skedet som bolaget befinner sig i. På så sätt kan vi också säkerställa att vi har det som krävs för att kunna möta behoven som våra spelare och anställda har. Ett tecken på hur långt Paradox har kommit som organisation är att vi har mycket kompetenta personer i ledande positioner, i alla delar av bolaget. Det ger oss också lyxen att organisera oss på det sätt som bäst passar våra målsättningar och vad vi försöker åstadkomma.

Till exempel har jag främst fokuserat på bolagets tillväxt och affärer under mina år på Paradox. Det är även där min främsta styrka ligger. De senaste två åren har jag dock inte kunnat lägga lika mycket tid på detta som jag har önskat. Mitt fokus för 2018 blir därför att göra förändringar i min roll, så att jag återigen kan lägga mer tid och kraft på mitt starkaste område.

Vi avslutar årets fjärde kvartal på ungefär samma sätt som året i stort, nämligen med att lansera ett flertal expansioner till våra existerande titlar.

 • Det blev ytterligare en expansion och ett content pack till Cities: Skylines på PC (Green Cities och European Suburbia), samt att vi lanserade expansionen Snowfall för Cities: Skylines på konsol.
 • Crusader Kings II fick ett nytt innehåll genom expansionen Jade Dragon.
 • Europa Universalis IV fick expansionen Cradle of Civilization.
 • För Stellaris släppte vi ett nytt innehållspaket: Humanoids Species Pack.

Vi har tidigare nämnt att vi är långt ifrån nöjda med enbart en fullprisrelease under året. Det är dock viktigt att minnas att flera av våra expansioner kan jämföras med andra fullpristitlar på marknaden, både när det gäller innehåll och pris. Samtliga expansioner bidrar också till att fortsätta bredda vår målgrupp. Dessutom har vi återigen med fem spel på Steams lista över de 100 mest sålda spelen globalt under 2017. Det är ett styrkebesked för de produkter som utgör vår long tail, och det visar vår förmåga att kunna släppa nya relevanta uppdateringar.

Om vi blickar framåt har vi hittills två bekräftade större releaser att se fram emot under 2018: Surviving Mars och Battletech. Båda två har figurerat flitigt på flera globala spelmediers topplistor för intressanta spelreleaser att se fram emot 2018.

Först ut är Surviving Mars, ett sci-fi-spel med en stadsbyggarsimulation i samma anda som Cities: Skylines. Här handlar det om att kolonisera Mars och samtidigt överleva. Spelet släpps på både PC och konsol samtidigt, och det utvecklas av studion Haemimont Games. De har specialiserat sig på att skapa spel med lång livslängd, som skapar värde för spelare och även breddar målgruppen över lång tid. Därmed liknar de våra egna studior, Triumph Studios och Paradox Development Studio.

Därefter släpper vi nästa spel: det efterlängtade Battletech som är både taktiskt och turbaserat. Spelet kommer från den ursprungliga skaparen av BattleTech och MechWarrior samt utvecklarna av den prisbelönta serien Shadowrun Returns.

Vi fortsätter att gräva djupare där vi står, eftersom vi tydligt kan se att vi breddar vår existerande målgrupp med varje spelrelease. För att skapa ytterligare tillväxt kommer vi därför främst att utöka våra geografiska områden, plattformar och förvärv.

Vi satsar på det som vi tror ger bäst utdelning på kort eller lång sikt. Här testar vi oss fram genom att utvärdera och experimentera mycket, vilket syns när det kommer till våra geografiska områden. Till exempel har expansionen i Kina gått långsammare än förväntat, och anpassningsgraden för marknaden har varit högre än vad vi trott. Vi säljer dock fortfarande bra av Cities: Skylines i Kina. Utöver det tittar vi på samarbeten och möjligheter att med olika aktörer på andra marknader skapa mer lokaliserat innehåll i våra spel.

När det gäller plattformar planerar vi att släppa det första mobilspelet från vår interna mobilsatsning under 2018. Satsningen handlar om att göra om spel som är mer hardcore till den mobila plattformen. I framtiden är vår ambition att även släppa mobilspel som vårt interna mobilteam har skapat. Dessa mobilspel ska också förläggas av oss och vara baserade på våra varumärken.

Vi har heller inte gjort någon hemlighet av att vi kontinuerligt tittar på intressanta förvärv. Under 2017 köpte vi Triumph Studios, och i början av 2018 meddelade vi att vi köpte 33 procent av Hardsuit Labs. Dessutom går det framåt i White Wolf Entertainments arbete med att utveckla World of Darkness. Under 2018 kommer de att vara mer synliga på marknaden genom att bland annat arrangera community-aktiviteter och lansera den femte upplagan av bordsrollspelet Vampire the Masquerade. Spelet lanseras som en bok, och den boken ligger till grund för alla berättelser och beskrivningar av världen som kommer att dyka upp i produkterna som följer.

Internt brukar vi säga att det bara finns två stadier för ett företag att befinna sig i: utveckling och avveckling. Vi hoppas att det är tydligt för alla som följer oss vilken kategori vi anser att vi befinner oss i.

Fredrik Wester, VD

Presentation av bokslutskommuniké

Tisdagen den 13 februari 12:00 presenteras rapporten av Fredrik Wester och Andras Vajlok via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårt forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/quarterly-report-q4-live-stream-and-q-a-feb-13th-12pm-cet.1068697/, genom att maila dem till ir@paradoxplaza.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett konto.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Wester, VD Paradox Interactive
Andras Vajlok, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxplaza.com
Telefon: 0703-555489

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 13 februari 2018.

Tags & categories

News