Delårsrapport januari – mars 2018

Första kvartalet 2018

 • Omsättningen uppgick till 267,0 MSEK (121,3 MSEK), en ökning med 120 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 140,5 MSEK (38,0 MSEK), en ökning med 270 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 140,5 MSEK (38,0 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 108,8 MSEK (29,2 MSEK).
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 144,2 MSEK (85,7 MSEK), och kassaflöde från investeringsverksamheten uppgick till -90,3 MSEK (-44,6 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 373,6 MSEK (288,0 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 1,03 SEK (0,28 SEK) per aktie.
 • Intäkterna för första kvartalet 2018 är framförallt hänförliga till Stellaris, Cities: Skylines, Surviving Mars, Hearts of Iron IV och Europa Universalis IV.

Väsentliga händelser under första kvartalet

 • Ett nytt spel släpptes under perioden, Surviving Mars, utvecklat av den Bulgariska utvecklingsstudion Haemimont Games.
 • Flera expansioner släpptes under perioden; Back to Hell till Steel Division: Normandy 44, Apocalypse till Stellaris, Waking the Tiger till Hearts of Iron IV, Rule Britannia till Europa Universalis IV och Content Creator Pack till Cities: Skylines på konsol.
 • 2 januari förvärvades 33 % av aktierna i den Seattle-baserade utvecklingsstudion Hardsuit Labs. Köpeskilling uppgick till 2,0 MUSD och Paradox har en option på att öka sitt ägande i framtiden.
 • Steam Winter Sale startade 21 december och pågick till och med 4 januari.

VD:n har ordet

Bra start på 2018

När vi bestämde oss för att notera Paradox Interactive valde vi att göra det direkt efter ett ganska mediokert kvartal – något som var fullständigt medvetet från vår sida. Det gav oss nämligen chansen att på ett strukturerat sätt informera om att vår bransch inte är kvartalsdriven. Detta är viktigt att förstå som investerare, så att man ser på bolaget och dess affärer på lång sikt. Paradox är alltså inte något för den nervösa investeraren.

När vi tittar på resultaten för det första kvartalet 2018 är det på sin plats att påminna om detta. Vi har haft ett bra kvartal på alla sätt och vis med en välplanerad releasekalender. I jämförelse med tidigare års första kvartal skulle jag till och med beskriva kvartalet som riktigt bra! Det är extra kul eftersom många i organisationen har jobbat hårt för att få till bra releaser. Vi kan också se att vi har gjort ett rejält lyft när det gäller att få genomslag i vår marknadsföring.

Internt brukar vi säga att vi satsar på maraton och inte på sprint. Det handlar om att orka hela vägen in i mål. På samma sätt som vi driver bolaget och våra strategier långsiktigt, ser vi också på interaktionen med våra spelare som långsiktig. En konvertering i form av ett spelköp är inte slutdestinationen, utan snarare början på den gemensamma resan framåt. Det innebär att varje nytt spel som släpps kan ses som en grund som vi fortsätter bygga tillsammans med vårt community. Vi kan till exempel se att för flera av våra spel går lönsamheten och antalet spelare upp över tid (i vissa fall under flera år). Detta innebär att lanseringsperioden för Paradox fortfarande är viktig, men långt ifrån så avgörande som den var för bara några år sedan. Sen handlar det naturligtvis fortfarande om att få till en aktiv spelarbas som återkommer till spelen regelbundet.

Under kvartalet har vi släppt ett nytt spel och flera expansioner. Vi är väldigt nöjda med releasen av Surviving Mars, som har nått upp till de mål och förväntningar vi satte i vår prognos. Dessutom är vi mycket stolta över att vi för första gången släppte spelet på PC, MAC, Linux, PS4 och XboxOne simultant över multipla tidszoner. Generellt har spelet mottagits väl, särskilt av kritikerna, men det har funnits vissa utmaningar som har dragit ner användarbetygen under nivån som vi är vana att se vid spelsläpp. Utvecklarteamet och förläggarteamet jobbar nu på att fortsätta utveckla spelet tillsammans med spelarbasen, för att förbättra spelupplevelsen enligt spelarnas feedback.

Vi har också släppt en rad efterlängtade expansioner under kvartalet. Dessa bidrar till ett förnyat intresse för spelet, samtidigt som de lockar tillbaka spelare. Hearts of Iron IV: Waking the Tiger sålde till exempel mycket bra, trots att många i den trogna spelarskaran redan har expansionspass till spelet. Med släppet av Europa Universalis IV: Rule Britannia slog vi nytt rekord i antal aktiva månadsspelare. Även Stellaris: Apocalypse nådde en hel mängd nya spelare, vilket märktes på två sätt: dels att försäljningen gick bra, dels att storytrailern har visats över två miljoner gånger. Vidare fick Steel Division: Back to Hell ett positivt mottagande i spelets community då det fanns ett sug efter soloinnehåll. Därtill fick Cities: Skylines Console nytt innehåll i form av ett Content Creator Pack. Innehållet skapades av spelets moddare, som genom ett partnerskap med Paradox blir medskapare till spelet.

Efter perioden har även Battletech lanserats och gått enligt plan med en bra CCU (concurrent user) dvs antal spelare som spelar simultant.

I januari samlade vi hela bolaget på Kolmården för några dagars konferens och teambuilding. Vi pratade då om organisationen och vår strategi framöver samt firade att Paradox Development Studio fyller 20 år under 2018. I mars gick också Game Developers Conference av stapeln i San Francisco. Det här året låg fokus främst på våra partnerskap, eftersom vi sparar våra tillkännagivanden till PDXCON i maj. Vi hade även talare på utvecklarkonferensen och deltog med talare på Tencents interna konferens.

Det här blir det sista VD-ordet från enbart mig. Nästa VD-ord skriver jag och Ebba gemensamt som avgående VD och tillträdande VD. Därefter ser jag fram emot att få kliva in i min nya roll som arbetande styrelseordförande och låta er stifta bekantskap med vår nya VD. Jag sitter dock kvar på posten till sista juli, och det är mycket vi ska hinna med både innan och efter det datumet!

Fredrik Wester, VD

Presentation av delårsrapport

Fredagen den 18 maj 12:00 presenteras rapporten av Fredrik Wester och Alexander Bricca via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårt forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/q1-report-q-a-stream-may-18-12pm-cest-noon.1096412/, genom att maila dem till ir@paradoxplaza.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett konto.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Wester, VD Paradox Interactive
Alexander Bricca, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxplaza.com
Telefon: 0703-555489

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 18 maj, 2018.

News