Delårsrapport januari – mars 2019

Första kvartalet 2019

 • Omsättningen uppgick till 238,3 MSEK (267,0 MSEK), en minskning med 11 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 62,7 MSEK (140,5 MSEK), en minskning med 55 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 63,2 MSEK (140,5 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 49,3 MSEK (108,8 MSEK).
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 156,3 MSEK (144,2 MSEK), och kassaflödet från investeringsverksamheten uppgick till -101,6 MSEK (-90,3 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 378,7 MSEK (373,6 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 0,47 SEK (1,03 SEK) per aktie.
 • Intäkterna för första kvartalet är framförallt hänförliga till Cities: Skylines, Hearts of Iron IV, Stellaris, Europa Universalis IV och Crusader Kings II.

Väsentliga händelser under första kvartalet 2019

 • Tre expansioner släpptes under perioden; Green Cities och Parklife till Cities: Skylines Console samt Man the Guns till Hearts of Iron IV.
 • I februari släpptes Stellaris för första gången portat till konsol; Stellaris: Console Edition.
 • I mars öppnades den nya utvecklingsstudion Paradox Tectonic i Berkeley, Kalifornien.
 • I mars utannonserades det nya spelet Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2, utvecklat av intressebolaget Hardsuit Labs Inc. Spelet har en planerad release mars 2020.
 • Steam Winter Sale startade 20 december 2018 och pågick till och med 3 januari 2019.

VD:n har ordet

Vår långsiktiga tillväxtresa fortsätter

2019 har startat med full fart och vi har redan hunnit passera flera av årets milstolpar. Årets första kvartal har karaktäriserats av fokus på långsiktig tillväxt och expansion inom flera av våra kärnområden. Under kvartalet investerade vi mer i både spelutveckling och marknadsföring än vi tidigare gjort i något kvartal. Bland annat har vi under kvartalet genomfört vår största marknadskampanj någonsin när vi utannonserade spelet Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2. Vi har också successivt investerat i att bygga en organisation som ska kunna utveckla och förlägga vår växande spelportfölj. Sedan första kvartalet 2018 har vi vuxit från 287 anställda till 423, det vill säga med 47%. Dessa investeringar i utveckling, marknadsföring och organisation behöver göras i god tid innan spelen släpps och därmed innan vi får avkastning på investeringarna. Det medför att våra marginaler minskar när vi är inne i en kraftig utvecklingsfas, en effekt som blir extra stor när vi samtidigt har ett kvartal med färre stora spelsläpp. Det ska noteras att alla spelköp som görs innan ett spel har släppts intäktsförs först när spelet släpps.

Kvartalets intäkter uppgick till 238,3 MSEK, jämfört med 267,0 MSEK första kvartalet 2018. Kvartalets resultat före skatt uppgick till 63,2 MSEK, jämfört med 140,5 MSEK första kvartalet 2018. Vår verksamhet och våra spellanseringar är inte säsongsbetonade, vilket medför att en jämförelse av det finansiella utfallet mellan enstaka kvartal från ett år till ett annat sällan ger en representativ bild av bolagets utveckling. Jämförelsen mellan årets och fjolårets första kvartal är ett exempel på just detta, där första kvartalet 2018 innehöll fler stora lanseringar, inklusive ett nytt spel, än första kvartalet i år samtidigt som våra investeringar för framtiden varit rekordhöga.

Under kvartalet lanserade vi expansionen Man the Guns till vårt grand strategy-spel Hearts of Iron IV. Expansionen slog försäljningsrekord för spelet när det en månad efter lansering hade sålt mer än någon annan av spelets tidigare expansioner under motsvarande tid. Denna utveckling där spelexpansioner slår nya försäljningsrekord många år efter grundspelets lansering är någonting vi har sett det senaste året med flera av våra spel, såsom Europa Universalis IV, Crusader Kings II och Cities: Skylines. Vi är fantastiskt glada över att våra spel fortsätter att attrahera spelare och generera intäkter under så lång tid efter grundspelets lansering. Spel med lång livslängd och en affärsmodell som ger oss kontinuerliga intäkter under spelets livslängd är centralt i vår strategi.

Vi fortsatte under perioden vår satsning på spel för spelkonsoller – en plattform som ökar i värde för oss. I februari lanserade vi Stellaris: Console Edition för Xbox One och Playstation 4. Det är första gången vi lanserar ett grand strategy-spel på konsol. Spelet har tagits emot mycket positivt av såväl befintliga som nya spelare och skapar möjligheter för ytterligare grand strategy-spel för konsol. Vi släppte också två expansioner till Cities: Skylines Console – Green Cities och Parklife. Green Cities sålde i fler exemplar under första månaden efter lanseringen än vad någon annan expansion till Cities: Skylines Console tidigare gjort.

I mars på Game Developers Conference i San Francisco offentliggjorde vi vårt kommande spel Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2. Spelet baseras på ett av de varumärken vi förvärvade som en del av White Wolf. Spelet utvecklas av den Seattle-baserade studion Hardsuit Labs, som vi äger till 33%, och är planerat att lanseras under första kvartalet 2020. Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2 utgör en viktig del i vår satsning på rollspelsgenren, ett viktigt tillväxtområde för oss vid sidan av strategi- och managementspel.

Vi har under årets inledande kvartal också utökat vår utvecklingskompetens och kapacitet genom att slå upp dörrarna till vår nya utvecklingsstudio Paradox Tectonic i Berkeley, Kalifornien. Studion leds av spelveteranen Rod Humble och utvecklar ett ännu inte tillkännagivet spel.

I februari lanserade vi Paradox Mods – en vidareutveckling av vår modding-plattform som möjliggör för våra spelare att dela med sig av sina egna modifieringar av Paradox spel till övriga spelare på både PC och Xbox One. Att våra spelare engagerar sig och är med och vidareutvecklar våra spel genom mods har varit en bidragande orsak till våra spels framgångar och är någonting som fortsätter att vara centralt för oss.

Den 25 april lanserade vi Imperator: Rome – det första nya grand strategy-spel vi släppt sedan 2016. Imperator: Rome är utvecklat av vår Stockholmsbaserade studio Paradox Development Studio och blir vår spelportföljs femte aktiva grand strategy-spel. Så här långt har Imperator: Rome överträffat våra försäljningsmål. Spelmedias omdömen har varit mycket positiva, däremot ser vi lägre användarbetyg än förväntat på Steam. Vi tar detta på stort allvar – spelteamet jobbar nu med att analysera dessa omdömen och se över sin planerade roadmap med dem i åtanke. Detta är på många vis business as usual för oss – vår spelutveckling sker alltid i nära samklang med våra spelare och vi är enormt tacksamma för all feedback om hur vi kan göra spelet bättre.

I samband med lanseringen av Imperator: Rome nådde vi ytterligare en milstolpe på vår tillväxtresa – vi passerade tio miljoner registrerade Paradox-konton! Tillväxten av Paradox-konton är viktig då dessa utgör stommen i vårt ekosystem. Inte minst ger de oss nya möjligheter att kommunicera direkt med våra spelare på ett mer personifierat och relevant sätt. Spelare med Paradox-konton spenderar i genomsnitt mer tid och mer pengar på våra spel än spelare utan Paradox-konto.

Vi ser fram mot fortsättningen av 2019 med stor entusiasm. Först ut är expansionerna Green Planet för Surviving Mars i maj och Urban Warfare för Battletech i juni. I augusti hägrar lanseringen av Age of Wonders: Planetfall, utvecklat av Triumph Studios. Den 17 maj har vi också vår årsstämma där jag hoppas få träffa så många som möjligt av våra aktieägare.

Ebba Ljungerud, VD

Presentation av rapport

Den 14 maj 12:00 presenteras rapporten av Ebba Ljungerud och Alexander Bricca via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårt forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/paradox-q1-2019-report-and-livestream.1175432/ genom att maila dem till ir@paradoxplaza.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett konto.

För mer information, vänligen kontakta:
Ebba Ljungerud, VD Paradox Interactive
Alexander Bricca, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxplaza.com
Telefon: 0703-555418

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 14 maj, 2019.

Tags & categories

News