Delårsrapport januari – september 2016

Tredje kvartalet 2016

 • Omsättningen uppgick till 127,2 MSEK (90,5 MSEK), en ökning med 41 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 54,6 MSEK (32,0 MSEK), en ökning med 71 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 54,6 MSEK (32,0 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 42,3 MSEK (24,8 MSEK).
 • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 102,7 MSEK (53,8 MSEK), och kassaflöde från investeringsverksamheten uppgick till -30,8 MSEK (-39,6 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel och kortfristiga placeringar till 215,1 MSEK (190,5 MSEK).
 • Intäkterna för tredje kvartalet 2016 är framförallt hänförliga till Hearts of Iron IV, Stellaris, Cities: Skylines, Crusader Kings II och Europa Universalis IV.

Första nio månaderna 2016

 • Omsättningen uppgick till 455,4 MSEK (477,2 MSEK), en minskning med 5 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 222,1 MSEK (198,0 MSEK), en ökning med 12 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 222,6 MSEK (197,8 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 172,3 MSEK (153,9 MSEK).

Väsentliga händelser i tredje kvartalet

 • En expansion släpptes till Crusader Kings II – The Reaper’s Due.
 • I augusti deltog Paradox på Gamescom, en av de större globala branschmässorna.
 • Den 1 september startade årets Paradox Publisher Weekend som pågick till och med 5 september.
 • Cities: Skylines – Content Creator Pack: Art Deco släpptes, vilket är det första samarbetet med communityns spelare i att ta fram nedladdningsbart tilläggsmaterial för försäljning.
 • Steam Summer Sale pågick till och med 4 juli.

VD:n har ordet

Paradox visar fortsatt styrka

Under Q3 fortsätter vi att visa vår styrka, trots att vi under perioden endast släppt en expansion; nämligen The Reaper’s Due till Crusader Kings II. Genom årets tidigare lanseringar av två framgångsrika spel, Stellaris och Hearts of Iron IV, som fortsätter att generera stora intäkter, så har vi omsättningsmässigt etablerat oss på en högre nivå än tidigare.

De första nio månaderna visar en något lägre omsättning än 2015 men en väsentligt högre vinst. Den förbättrade marginalen kommer av att de spel vi lanserat och som varit framgångsrika under 2016 är utvecklade av den egna utvecklingsstudion Paradox Development Studio på varumärken ägda av Paradox.

Precis som med tidigare expansioner till Crusader Kings II, ett spel som släpptes redan 2012, har The Reaper’s Due bidragit till att locka nya spelare till spelet samt att aktivera existerande spelare genom att locka dem tillbaka. Detta görs genom en kombination av att släppa attraktivt gratisinnehåll för samtliga spelare vid sidan av det specifika innehåll vi tar betalt för. Detta är en modell som alltfler utvecklare har börjat tillämpa idag men som vi var ganska ensamma om när grundspelet släpptes.

Då vi alltid har prioriterat en nära relation med våra spelare, samtidigt som vi haft ett starkt fokus på affären, har vi kunnat vara innovativa med vår affärsmodell och vi har många gånger även omnämnts som en förebild i branschen. Den som ligger i framkant av affärsutvecklingen kan naturligtvis inte alltid vara framgångsrik men då vi tidigt ställt om till digital distribution får vi direkt feedback, både via försäljning, spelarbeteende och dialog med våra spelare och kan relativt snabbt och kontinuerligt kalibrera och förbättra.

Jag vågar också påstå att vi har ett bland få ut- vecklingsteam i världen som ser en stark koppling mellan att “ett bra spel är ett spel som folk vill spela – mycket – och är villiga att betala för samtidigt som man slår vakt om det kreativa skapandet.

På samma tema släppte vi under perioden också vår första, av flera, officiella expansion med användargenererat innehåll (User Generated Content). Vår modding community har under många år bidragit enormt mycket till att hålla våra spel levande över lång tid genom att skapa tusentals olika moddar. Genom att uppmärksamma de mest uppskattade kreatörerna får vi en möjlighet att ge tillbaka genom att hjälpa till med finansieringen av en del innehåll samtidigt som vi också tillhandahåller nytt innehåll till spelet.

I början av september hade vi vår Publisher Weekend på Steam, en helg då Paradox spel ligger i fokus på plattformen som har över 125 miljoner registrerade aktiva användare*. Vår Publisher Weekend brukar bidra till att dra upp siffrorna och gjorde så även detta kvartal.

Antalet aktiva spelare håller sig på platån 1,5 miljoner vilket är ett gott tecken, den första avmattningen av Stellaris-spelare har planat ut och vi har en stabil bas av återkommande spelare och ett hälsosamt tillskott av nya. Stellaris fortsätter att visa goda försäljningssiffror vilket bådar gott inför kommande utveckling av varumärket.

Utvecklingen ser likartad ut för Hearts of Iron IV som precis som Stellaris fortsätter att få höga användarrecensioner av spelarna.  Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla dessa två titlar under många år framöver.

Under perioden visade vi även våra spel på Gamescom, Europas största mässa för dataspel. Där kombinerade vi demos av Tyranny för den samlade världspressen med partnermöten, rekryteringsbås och ett mycket uppskattat och välbesökt beach party. White Wolf fick också för första gången presentera sina framtidsplaner för en skara utvalda partners och fick mycket bra feedback.

Börsnoteringen har haft en mycket positiv inverkan på vår PR i Sverige. Tidigare har vi fokuserat mycket av vår kommunikation om bolaget och våra spel på den internationella marknaden men nu har medvetenheten om oss, vår verksamhet, vilken typ av bolag vi är och att vi är fjärde största aktören inom dataspel i Sverige sett till omsättning ökat markant.  Det har till exempel underlättat i rekryteringsarbetet, där vi ser fler ansökningar än tidigare för i stort sett alla utannonserade tjänster och vi fortsätter, som tidigare kommunicerats, att växa för att kunna exekvera våra planer.

I det fjärde kvartalet släpper vi Tyranny, ett projekt vi genomför tillsammans med Obsidian Entertainment, en av de främsta utvecklarna inom rollspelsgenren och även studion som låg bakom Pillars of Eternity.

Eftersom vi fortsätter att växa med ny personal kommer vi också att arbeta vidare organisatoriskt. Bland annat med att förtydliga Paradox vision och kultur så att den är lika tydlig som de spel vi arbetar med.

I december kommer vi att träffa våra fans på vår årliga Fan gathering. Där vi får chansen att möta och interagera direkt med våra mest dedikerade spelare, vilket är lika spännande varje år.

Fredrik Wester, VD

Presentation av delårsrapport

Måndagen den 14 november 12:00 presenteras rapporten av Fredrik Wester och Andras Vajlok via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårat forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/quarterly-report-q-a-stream-12-pm-cet-noon.964121/, genom att maila dem till ir@paradoxplaza.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett konto.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Wester, VD Paradox Interactive
Andras Vajlok, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxplaza.com
Telefon: 070-355 54 18

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 14 november 2016.

News