Delårsrapport januari – september 2019

Tredje kvartalet 2019

 • Omsättningen uppgick till 282,6 MSEK (225,0 MSEK), en ökning med 26 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 93,1 MSEK (68,3 MSEK), en ökning med 36 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 92,9 MSEK (68,3 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 74,0 MSEK (52,9 MSEK).
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 73,4 MSEK (97,4 MSEK), och kassaflödet från investeringsverksamheten uppgick till -32,5 MSEK (-82,4 MSEK).
 • Vid utgången av perioden uppgick likvida medel till 434,6 MSEK (344,1 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 0,70 SEK (0,50 SEK) per aktie.
 • Intäkterna för kvartalet är framförallt hänförliga till Age of Wonders: Planetfall, Cities: Skylines, Hearts of Iron IV, Stellaris och Surviving Mars.

Första nio månaderna 2019

 • Omsättningen uppgick till 908,0 MSEK (790,8 MSEK), en ökning med 15 % jämfört med samma period föregående år.
 • Rörelseresultatet uppgick till 310,0 MSEK (308,3 MSEK), en ökning med 1 %.
 • Resultat före skatt uppgick till 310,1 MSEK (308,4 MSEK), och resultat efter skatt uppgick till 243,6 MSEK (239,6 MSEK).
 • Resultat per aktie uppgick till 2,31 SEK (2,27 SEK) per aktie.

Väsentliga händelser i tredje kvartalet 2019

 • Ett nytt spel släpptes under perioden; Age of Wonders: Planetfall, utvecklat av Triumph Studios.
 • Två portningar av expansioner släpptes under perioden; Campus till Cities: Skylines Console Edition och Utopia till Stellaris Console Edition.
 • Ett icke utannonserat externt utvecklat spel såldes under perioden till tredje part för 80,0 MSEK med en reaförlust på 1,1 MSEK.
 • Steam Summer Sale startade 25 juni och pågick till och med 9 juli.

VD:n har ordet

En strategi för tillväxt och lönsamhet

Vi följer sedan flera år en strategi som går ut på att metodiskt bygga en portfölj av spel med lång livslängd och starka egna varumärken. Genom att tillämpa en affärsmodell där vi säljer grundspel och expansioner genererar spelen löpande intäkter under hela deras livslängd. Strategin består också av att successivt öka vår förmåga och kapacitet att utveckla och förlägga spel inom våra tre centrala spelsegment – strategi, management och RPG – samt kontinuerligt växa och stärka banden med vår spelarcommunity. Denna strategi har visat sig framgångsrik för att skapa tillväxt, begränsad risk och höga marginaler.

Vi har under årets tredje kvartal fortsatt att exekvera på vår strategi. I augusti lanserade vi spelet Age of Wonders: Planetfall, utvecklat av vår studio Triumph Studios. Genom Age of Wonders: Planetfall utökar vi vår spelportfölj inom segmentet strategispel samtidigt som vi bygger vidare på vårt 20-åriga varumärke Age of Wonders. Spelet har tagits emot mycket positivt av såväl spelare som branschmedia och etablerat Triumph Studios som en given utvecklare av kommande strategispel många år framöver. För oss är det viktigt att fortsätta ha en bra balans mellan egna studios och etablerade relationer med externa studios, vilket tillförsäkrar oss kärnkompetens för kommande spelutveckling samtidigt som det ger oss flexibilitet.

Under kvartalet fortsatte vi också vår tillväxt inom konsolspel när vi gjorde de tidigare PC-succéerna Cities: Skylines – Campus och Stellaris: Utopia tillgängliga även för våra Xbox- och PlayStation-spelare. Konsolspel är en viktig plattform för oss som hittills i år har genererat mer än 16% av våra intäkter och som vi förväntar oss fortsatt tillväxt från under kommande år. Genom att lansera dessa två expansioner på konsol fortsätter vi samtidigt att bygga vidare två av våra mest värdefulla varumärken – Cities: Skylines och Stellaris.

Kvartalets intäkter växte med 26% jämfört med samma kvartal förra året och intäkterna de senaste tolv månaderna är 23% högre än för ett år sedan. Vinsten före skatt i kvartalet ökade med 36% från tredje kvartalet 2018 och vinsten före skatt de senaste tolv månaderna ökade med 16% jämfört med ett år sedan. Vår tillväxt av intäkter och vinst drivs av att vi kontinuerligt lägger till nya spel till vår portfölj och bygger vidare på spelen med expansioner under lång tid. Härigenom fördelas också ansvaret för intäktsgenereringen både mellan flera olika spel och mellan grundspel och expansioner, vilket medför att vår tillväxt inte är beroende av någon enstaka spellansering. Det innebär dock inte att tillväxten är jämn från kvartal till kvartal, eller ens från år till år, tvärtom kommer intäktsökningarna stötvis samtidigt som kostnadsökningarna sker mer stabilt i takt med att vi utökar vår kapacitet.

Efter kvartalets utgång har vi både tillkännagivit och släppt vårt nya spel Surviving the Aftermath, utvecklat av vår partner Iceflake Studios. Genom Surviving the Aftermath bygger vi vidare på vårt Surviving-varumärke, som vi etablerade med Surviving Mars förra året, och utökar portföljen inom management-spel. Spelet är släppt i en early access-version (inte färdigutvecklat) vilket ger oss möjlighet att löpande tillvarata och implementera feedback från vår spelarcommunity under det kommande året. Versionen för PC finns under early access exklusivt på Epic Games, medan slutgiltig version kommer finnas på Steam och övriga plattformar. Genom samarbetet med Epic Games erhåller vi en garanterad ersättning, en effekt vi ser från en ökad konkurrens bland distributörerna som tilltagit det senaste året. Vi tror denna konkurrens kommer fortsätta även nästa år och gynna både spelare och spelförlag.

I oktober inföll PDXCON, vårt årliga evenemang för fans, detta år i Berlin. För mig som VD var det fantastiskt att stå på scen för att avslöja vad vi har framför oss, och framförallt träffa de ca 2000 fans som var där. Engagemanget och glädjen är så inspirerande! Vi berättade om ett antal expansionssläpp som kommer inom de närmaste månaderna samt avslöjade att vårt nästa Grand Strategy-spel blir Crusader Kings III, planerat att släppas sent 2020.

Ebba Ljungerud, VD

Presentation av rapport

Den 12 november 12:00 presenteras rapporten av Ebba Ljungerud och Alexander Bricca via live stream för att svara på rapport- och finansrelaterade frågor på vår Twitch-kanal https://www.twitch.tv/paradoxinteractive.

Skicka frågor på förhand via vårt forum https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/paradox-q3-2019-report-and-livestream.1275248/ genom att maila dem till ir@paradoxinteractive.com eller ställ dem direkt i Twitch-chatten. Twitch-chatten är öppen för allmänheten men för att skriva kommentarer eller frågor behövs ett Twitch-konto.

För mer information, vänligen kontakta:
Ebba Ljungerud, VD Paradox Interactive
Alexander Bricca, CFO Paradox Interactive
Email: ir@paradoxinteractive.com
Telefon: 0703-555418

Denna information är sådan information som Paradox Interactive AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 12 november 2019.

Tags & categories

News

 • Year-end Report 2020

  Fourth quarter 2020 Revenues amounted to MSEK 433.7 (MSEK 381.3), an increase by 14 % compared to the same period last year. Operating profit amounted to MSEK 79.5 (MSEK 163.5), a decrease...
  Read more
 • Bokslutskommuniké och rapport för fjärde kvartalet 2020

  Fjärde kvartalet 2020 Omsättningen uppgick till 433,7 MSEK (381,3 MSEK), en ökning med 14 % jämfört med samma period föregående år. Rörelseresultatet uppgick till 79,5 MSEK (163,5 M...
  Read more